сряда, 3 март 2010 г.

.
ЗАБЕЛЕЖКА: ПЪРВИТЕ ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ СА ОБИКНОВЕНА ПРИЯТЕЛСКА ПРОВОКАЦИЯ! АЗ НЕ СЪМ СКИНАР ИЛИ НАЦИСТ!

Знаете ли, че България е първата държава в Европа? Всъщност е една от първите в света. Русия за сравнение е формирана 800 години по-късно. Става ми много приятно като се подсетя за факта, че хората, които са живели толкова време на тази територия и чиято кръв тече във вените ми (от... чисто биологична гледна точка), са имали желание да си запазят територията, името, езика, културата, да - и религията до ден днешен и... са успели! Повярвайте - никой не им е пускал аванта. Опитах се да направя бегло първоначално проследяване на европейската история от създаването на България (и доста по-рано) до наши дни, допитвайки се до Уикито. Ето списък на съвременните държави по рождени дати, ето на предходните, ето и на още по-древни, всяко име е линк със своя история и почти нищо няма на български, обаче крайният извод е, че е било пълна леш, никой на никого не е прощавал - пълна лудница. Та - имало е от кого да бъдат асимилирани тези наши земи през вековете, заедно с хората по тях, но след 681 г. във времевия мост до наши дни просто не се е случило, за разлика от другите около нас. За първи път ми хрумва да се доверя на Уикипедия за аматьорски исторически проучвания и мисля, че това ще се окаже един от най безпристрастните начини да се докопам до някои истински и интересни факти.

П.П. Значи, в списъка на съвременните държави по рождена дата, като разгледаме държавите в Европа, само при Франция забелязваме по-ранна дата на създаване - 496 г., като е уточнено, че тогава е създадено Кралството на Франките, което е станало първата християнска държава след падането на Западната Римска империя. Цъкайки на активния линк, който представлява това така записано Франкско кралство, виждаме, че това е всъщност "Francia or Frankia, later also called the Frankish Empire" или "Кралството на Франките", като съвременната France е нещо различно, както ще разберем по-нататък. Та четем, че Франкското кралство било територия, владяна от франките от III до X век. Франките са всъщност човечетата, заслужаващи фокусирането на нашето внимание. Някои франкски племена са нападали римляните от трети до пети век, други се присъединявали към тях (разбира се, че не доброволно, в общоприетия смисъл на думата). От тях само Salian Franks формират царство, признато през 357 г. от Западната Римска империя (и само век по-късно я бастисват най-сетне завинаги хъхъхъ). Същите Салически Франки образуват Династията но Меровингите, която формира една от Германските монархии, които заменят Западната Римска империя от V век. В края на VIII пък Меровингите се претрансформират в Каролинги, която династия рулира в западна Европа и по-късно се превръща във Франция и Свещената Римска империя, която пък няма нищо общо с Рим, а по-скоро със сегашна Германия (всъщност включва стотици под-единици - княжества, херцогства, графства и т. н.) и не включва Рим в себе си през по-голямата част от историята си, а после след сложни претрансформации (разбира сe заради войни, войни, войни) се превръща в кажи-речи всички западноевропейски държави.
Нали ви казах - леш!

България - в Уикипедия има разбира се статия на английски и на български, като с възторг забелязвам, че българската не е точен превод на английската (макар че към сегашния момент не съм сигурен доколко това е предимство - знам, и на мен ми става тъжно, но спокойно - вижда му се краят). Споменавам английската, заради стремеж към безпристрастност, а и силно подозирам, че останалите стотици езици, на която я има статията "България" (има я, да) са превод от английски. Пък и в нея е спомената историческа литература за България от 17 чуждестранни автора и от 5 български. Ще цитирам третия абзац именно от английската статия, заради някои хора, които имат тотално неподлежащата на никаква логика, доста странна и ексцентрична, с претенции вероятно на оригиналност (?) СКЛОННОСТ да търсят под дърво и камък, с всички сили, често с пяна на уста, маскирана зад сарказъм, маскиран от своя страна пък зад обикновено чувство за хумор, доказателства, че българската нация просто е "скапана". Не съм сложил линк към българската статия за "нация", ако й хвърлите един поглед, ще разберете защо :) Ето го абзацът от английски:

Появата на единна българска национална идентичност и държавност датира от 7 век сл. Хр. Всички български политически лица, които се появяват впоследствие, съхраняват традициите (в етническото име, езика и азбуката) на Първата българска държава (632/681 - 1018), която на моменти обхваща по-голямата част от Балканите и разпространява своята азбука, литература и култура сред славянските и останалите народи от Източна Европа, като в крайна сметка става културен център на средновековните славяни. Векове по-късно, с упадъка на Втората българска държава (1185 - 1396/1422), българските територии попадат под османска власт в продължение на близо пет века.

___________________________________________

,,,,,


,,,,,


,,,,,


,,,,,


,,,,,


,,,,,


,,,,,,,,,,


,,,,,


,,,,,


,,,,,

.