неделя, 6 юли 2014 г.

Киев си върна Славянск (ОБНОВЕНА)


http://bnt.bg/news/svyat/kiev-si-va-rna-slavyansk
юли 05, 2014 - вчера
Брой прочитания: 164
1 Коментар
<< Предишна публикацияСледваща публикация >>

Украинските сили за сигурност постигнаха ключова победа в Източна Украйна. Град Славянск, считан за бастион на проруските сепаратисти, вече е под контрола на Киев.

Върху кметството на Славянск се издига украинското национално знаме. Съобщава се,че проруските активисти са се предали след нощ на бомбардировки и пред численото превъзходство на украинската армия.

Масиран обстрел и бомбардировки – сраженията в Славянск продължиха цяла нощ и накараха проруските сили да изоставят позициите си. На сепаратистки сайт премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай съобщава, че проруските активисти са се предали заради численото превъзходство на украинската армия. Според сепаратистите офанзивата на украинската армия е оставила Славянск в руини.

Андрей Лисенко – говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна: В Донецк и Луганск активната фаза на антитерористичната операция продължава. Снощи сепаратистите се опитаха да избягат от обсадения Славянск, но попаднаха на масиран обстрел от украинската армия. В резултат е унищожен един танк и 4 бронирани машини. В момента в Славянск оперират разузнавателни екипи на Националната гвардия на Украйна.

Повечето проруски бойци са избягали към съседните Краматорск и Донецк.

През последната седмица имаше интензивна дипломация за спиране на огъня в Източна Украйна чрез множество телефонни разговори между лидерите на Германия, Франция, Съединените щати, Русия и Украйна. Най-малко 250 цивилни са убити в Източна Украйна от април насам.

Междувременно на 79 години почина митрополитът на Киев и на цяла Украйна Володимир. Той ръководи църквата на Украйна в най-тежките за страната години след разпадането на Съветския съюз, по време на църковния разкол, а в последните месеци и в разгара на украинската криза и беше считан за обединител на нацията.

Текст: Тоня Димитрова

СПОДЕЛИ
Facebook0Twitter0Google+0LinkedIn0