вторник, 5 август 2014 г.

Има ли корупция при последната киносесия?


http://bnt.bg/news/obshtestvo/ima-li-koruptsiya-pri-poslednata-kinosesiya

август 04, 2014
Брой прочитания: 152
0 Коментара
<< Предишна публикацияСледваща публикация >>

Поглед и към скандалите около последната сесия за игрално кино на Националния филмов център. Класираната на последно място Росица Караджова заведе съдебен иск с твърдението, че има конфликт на интереси. Проектът й “Армаган” разказва за българите в Беломорска Тракия през 1913 година. Директорът на филмовия център Георги Чолаков отговори на обвиненията пред киногилдията и самата Росица Караджова.

Близо 6 милиона лева държавна субсидия няма да стигнат до киното преди да мине съдебният иск, който обвинява художествената комисия към НФЦ в грешна процедура и конфликт на интереси. Един от нейните членове – режисьорът Евгени Михайлов беше обвинен , че преписал мотивите си за оценка на кандидатите от кинокритичката Геновева Димитрова .Малко след това той подаде оставка. Росица Караджова подозира някои от кандидатстващите продуценти и комисията в конфликт на интереси. За това въпросът отива на съд.
Георги Чолаков – изп.директор на НФЦ: “На практика до първото произнасяне на съда всички проекти са блокирани.”
Боряна Пунчева – гл. продуцент на СТФ Екран: “Може би наистина е по-добре да мине през съд, да се изчисти и да се тръгне наново. Просто всички трябва да стиснат зъби.”

Сесията обжалват и сестрите Невена и Милена Андонови. 22 годишната Росица от Хасково е с увреждане на слуха и беше на пресконференцията с преводач. Тя обвинява филмовия център в спекулации. Самата Росица е написала във фейсбук – “Че ще обжалва до дупка, защото е млада и в разцвета на силите си и, че тепърва предстои да подава своите проекти в конкурсните сесии. И добавя: Ами честито ви още от сега.”
Виктор Чучков – режисьор и продуцент: “Тези, които са класирани, също могат да подадат жалби, че не са съгласни със спирането на процедурата, тъй като не смятам, че това има такава тежест. Да, има нарушение и нека сега съдът да каже.”

Ако съдебните дела преминат през три инстанции има опасност парите за кино да не постъпят и през 2015-та година.

Автор: В. Петрова

СПОДЕЛИ
Facebook45Twitter1Google+0LinkedIn0