сряда, 30 юли 2014 г.

Бялата лястовица в село Крайново


http://bnt.bg/news/obshtestvo/byalata-lyastovitsa-v-selo-krajnovo

юли 12, 2014 - преди две седмици и половина
Брой прочитания: 65
0 Коментара
<< Предишна публикацияСледваща публикация >>

Бяла лястовица се е появила в боляровското село Крайново, което е на самата граница с Турция. Според преданията, пресъздадени от Йордан Йовков в разказа „По жицата”, тя се явява веднъж на сто години, но който я види от каквато и болест да е болен, оздравява. Затова хората в селото смятат, че появата на уникалната птица е на добро.

От няколко дни бялата лястовица вълнува не само 60-те жители на Крайново, но и граничните полицаи и военните, които изграждат граничната ограда. Всички с нетърпение очакват появата й и говорят само за нея.0712_byala lyastovica3

- Виждал съм я поне два пъти. Да снежнобяла е, когато летят, всички я следват и се вижда много ясно, – казва Малкото момче.
- 81-вата година, 82-ра карам, не съм виждал друг път….преданията са най-различни, дано да е добро, – допълва Възрастният мъж.

Местните хора вече знаят кога може да бъде видяна и я очакват с нетърпение.

- Сутрин преди изгрев слънце някъде от 7,30 до 9, – казва Нела Петрова. – И следобед пак към 7,30 чак, по това време би трябвало вече да дойде…

В Крайново приемат появата на лястовичката като чудо, което ще им донесе добро.

- Не съм вярвала, че я има бялата лястовица. Като я видях, толкова ми стана приятно и леко на душата. Все едно се чувстваш, че нещо много хубаво е станало в живота ти, – казва Ангелина Василева, кметски наместник на с. Крайново.

Мълвата за бялата птица привлича вече и хора от околните села.
- Дойдехме да видим бялата лястовица, – не крият желанието си “пришълците”.

- Какво си пожелавате?

-Късмет, здраве, любов…

Всеки, който има щастието да види уникалната птица, си пожелава нещо. Граничните полицаи искат да спре потокът от бежанци, а възрастните хора си мечтаят за здраве и дълъг живот.

0712_izgrev

”"

Репортер: Диана Иванова, оператор: Румен Колев

СПОДЕЛИ
Facebook7Twitter0Google+0LinkedIn0